Kristiansand – idiliškas pietų Norvegijos uostamiestis. Populiariausios lankytinos vietos

Kristiansand pietų Norvegijos uostamiestis

Kristiansand – romantiškas pietų Norvegijos uostamiestis, kaip ir daugelis kitų Norvegijos miestų, labiau pasižymi gražia gamta nei išskirtine architektūra. Greičiausiai dėl to, didžioji dalis lankytinų šio miesto vietų yra vienaip ar kitaip su ja susiję.





Šis, penktas pagal dydį, Norvegijos miestas, turintis 111 633 gyventojų (nacionalinio statistikos instituto duomenimis, surinktais 2019m. rugpjūčio mėn.) neoficialiai yra (arba buvo) laikomas pietų Norvegijos – Sørlandet – sostine. Nors ir nukrypdama nuo pagrindinės minties, tačiau vardan tiesos turiu pasakyti, jog visai neseniai pasirodė straipsnis, kuriame rašoma, jog pietų Norvegijos sostine nuo šiol reikėtų laikyti mažesnį (~45 tūkst. gyventojų), tačiau kur kas geriau save reklamuojantį miestą – Arendal. Žinoma, ne visiems Sørlandet gyventojams tokia žinia pasirodė teisinga, tad viešojoje erdvėje užvirė itin aršios diskusijos. Ir tai visiškai suprantama: Lietuvoje taip pat kyla panašios diskusijos vertinant miestus, įvairiais kriterijais.



Kad ir kaip ten bebūtų, pietų Norvegija, išties, turi savito žavesio, tad puikių vietų čia netrūksta. Kristiansand’as pelnytai laikomas kurortiniu miestu, kur įdomu pasižvalgyti turistams, romantiškiems jūros mylėtojams, karo istorijos entuziastams, žvejybos aistruoliams ar tiems, kam nesvetimas paprastas žingeidumas.



Populiariausios lankytinos vietos

Bene populiariausia Kristiansand’o vieta, mylima tiek vietinių gyventojų, tiek ir miesto svečių yra – Odderøya. Pakilus į salos viršų galima laisvai žvelgti į Šiaurės jūros tolius, grožėtis miesto panorama bei aplankyti daugybę, šalia esančių, įdomių objektų. Iki 1993 metų ši sala priklausė Norvegijos vyriausybei ir buvo naudojama kaip karinė jūrų laivyno bazė bei mokymų aikštelė. Šiuo metu Odderøya naudojama tik rekreaciniais tikslais. Čia galima pamatyti išlikusius artilerijos saugyklų pastatus, fortų likučius bei antikvariatą įsikūrusį švyturyje. Salos pradžioje yra šaunus ,,Odderøya museumshavn” muziejus, kuris itin patinka jauniausiems jo lankytojams. Netoliese yra jaukus, nors ir nedidelis Bendiksbukta paplūdimys, na o vaikštinėjant bet kuriuo pramintu Odderøya takeliu visada galima atrasti kažką žavaus ir nematyto.

Kristiansand - idiliškas pietų Norvegijos uostamiestis
Odderøya



Vos tik nusileidus Odderøya ir perėjus tilteliu virš Gravane kanalo, patenkama į kitą, itin populiarią Kristiansand vietą. Manau, nesuklysiu sakydama, jog Fiskebrygga galima laikyti tikrąja šio miesto vizitine kortele. Seniau tai buvo žvejų uostas, o dabar – viena gyvybingiausių miesto vietų, mėgstama tiek jaunimo, tiek ir vyresniųjų tarpe. Fiskebryggoje šiandien veikia žuvies turgus, gausybė įvairių restoranų, ledainių, rengiami koncertai (vasaromis – antradienio vakarais) bei trumpos, pažintinės kelionės kateriais ir/ar valtimis.

Kristiansand - idiliškas pietų Norvegijos uostamiestis
Kristiansand žuvies turgus
Kristiansand - idiliškas pietų Norvegijos uostamiestis
Kristiansand - idiliškas pietų Norvegijos uostamiestis
Fiskebrygga
Kristiansand - idiliškas pietų Norvegijos uostamiestis
Fiskebrygga itin mėgstama vasaros vakarais…
Kristiansand - idiliškas pietų Norvegijos uostamiestis
Gravane kanalas

Savo išskirtine architektūra pasižymi modernieji Kilden – teatro, koncertų ir kitų kultūrinių renginių namai, pastatyti 2012 m., įsitaisę Odderøya saloje. Kilden yra antras pagal dydį Norvegijoje kultūros renginiams skirtas pastatas (didžiausias – Oslo Operahuset).

Kilden – teatro ir kitų kultūros renginių namai

Kitas lankytinas objektas, esantis visai šalia anksčiau minėtų vietų – Otterdalsparken, kuriame pagrindinis vaidmuo skirtas granitiniams Kjell Nupen’o fontanams. Nors šiame parkelyje įrengta daugybė suoliukų, vietiniai mielai susėda ar sugula tiesiog ant žolės ir piknikauja, kol mažiausieji miesto gyventojai laisvai turškiasi fontanų pursluose.

Kristiansand - idiliškas pietų Norvegijos uostamiestis
                                        Mes taip pat čia mėgstame leisti laiką. ☀️

Kristiansande yra ne viena vieta, susijusi su karo palikimais. Pačiame miesto centre stovi Christiansholm Fortress tvirtovė, pastatyta 1672 metais. Tvirtovė buvo statoma saloje, esančioje maždaug 100 metrų nuo kranto, tačiau dabar ji yra visiškai prijungta prie žemyninės miesto dalies. Įprastai šis fortas lankytojams atidarytas nuo gegužės 15 d. iki rugsėjo 15 d. Čia galima apžiūrėti ir 8 išlikusias patrankas, – vis dar nukreiptas į užjūrio priešus. Be to, šioje rotondoje dažnai vyksta įvairūs renginiai bei šventės (pavyzdžiui, vestuvės), aptarnaujančios iki 300 žmonių.

Kristiansand - idiliškas pietų Norvegijos uostamiestis
Christiansholm Fortress

Minėtoji tvirtovė stovi visai prie pat miesto paplūdimio – Bystranda. Saulėtomis vasaros dienomis, miestelėnai čia ištiesia kojas, atlošia galvas ir tikrai nebeskaičiuoja bėgančių valandų…

Bystranda
Bystranda
Bystranda

Bystrand pašonėje, nuostabioje miesto lokacijoje, iškilęs naujas daugiabučių kvartalas – Tangen – dažnai tampa įvairių renginių vieta. Čia vyksta aitvarų šventės, Joninės, koncertai, vasaros festivaliai ir panašiai.

Aitvarų šventė Tangen’e
Laivukų susitikimas Tangen’e 🛥
Joninės Tangen’e
Jaukūs vakarai su muzika Tangen

Bene daugiausia gyvybės mieste yra pagrindinėje – Markens gate. Man ji šiek tiek primena Kauno Laisvės alėją, nors pastaroji (mano subjektyvia nuomone) yra vis tiek, nepalyginamai – gražesnė. Markens gatvėje įsikūrę aibė kavinukių, restoranų, įvairiausių parduotuvių, kepyklėlių, kirpyklų ir t.t. Ir vis dėl to, ko gero geriausia dalis ta, jog ši gatvė veda tiesiai prie jūros…

Ankstyvo ryto ramuma Markens gatvėje
Ta pati gatvė jau įsidienojus
Vasaros metu, po lankytinas miesto vietas, važinėja turistinis traukinukas. Bilieto kaina vaikams – 50 NOK, suaugusiems 150 NOK.
Vasaros metu čia prekiauja ūkininkai, žiemomis vyksta Kalėdinės mugės
Išdidus McDonald’s restoranas
Markens gate, Kristiansand

Vaikštinėjant Markens gatve neišvengiamai sutinkama ir pagrindinė miesto aikštė, kurią puošia statulos karaliui Haakon VII ir rašytojui, kalbininkui – Henrik Wergeland’ui. Čia įsikūręs Torvet kvartalas, Rådhus (miesto rotušė), Wergelandsparken parkelis, Domkirken katedra.

Kristiansand domkirke
Kristiansand Domkirke
Wergelandsparken
Henrik Wergelands skulptūra jo vardo parkelyje
Centrinė miesto (Wergelands) aikštė
Wergelandsparken ir dalis miesto aikštės

Kristiansand senamiestis, vadinamas – Posebyen gali pasirodyti kiek neįprastas. Vaikščiojant jo gatvelėmis tikrai nepasijaus ta romantiška, senų, plytinių namų raudonais stogais, dvasia. Vis dėl to, senoji šio miesto dalis turi savitą ramybę ir su niekuo kitu nesumaišomą marinistinį, jūros dvelksmą.

Kristiansand posebyen
Posebyen
Posebyen
Kristiansand - idiliškas pietų Norvegijos uostamiestis
Posebyen
Kristiansand posebyen

Posebyen

Klaidžiojant miesto gatvelėmis, akis greičiausiai užklius už ne vieno įdomaus grafiti darbo. Apie miesto grafičius rašiau, o tiksliau – dalinausi jų fotografijomis, senesniame savo įraše – „Kristiansand’o gatvės menas”. Jei nematėte, maloniai kviečiu pasižvalgyti.

Kristiansand street art
Daugiau grafiti darbų čia: Kristiansand gatvės menas

Mėgstantiems nerūpestingai leisti laiką parkuose, tikrai turėtų patikti žaliasis Ravnedalen parkas. Jį lengva pasiekti netgi pėsčiomis, nes tėra nutolęs vos 2 km nuo miesto centro. Nors jis atidarytas visus metus, įdomiausia čia vis tik, vasaromis. Kai saulė lepina savo spinduliais, galima pasimėgauti ne tik vaizdingais takais, bet ir parke rengiamais koncertais po atviru dangumi. Čia taip pat yra įsikūrusi jauki, jau šimtmetį skaičiuojanti kavinukė „Cafe Generalen”.

Kristiansand’e likę nemažai su karais susijusios atributikos. Kalbant šia tema, vienas įdomesnių objektų – Kristiansand kanonmuseum arba Møvik fort’as. Čia galima pamatyti įvairius bunkerius (ir parodas juose), šaudmenų saugyklas, vėl veikiantį geležinkelį, kuriuo būdavo vežami patrankų šaudmenys bei svarbiausią – nuo II Pasaulinio karo likusią, antrą pagal dydį visame pasaulyje patranką, 1941 m. pritvirtintą ant žemės. Jos kalibras – 38 cm, svoris – 337 tonos. 1946 m. fortas buvo perleistas karinėms pietų Norvegijos pakrančių pajėgoms, o 1959 m. Møvik fortas buvo uždarytas. Po įvairių atstatymo darbų šis fortas tapo „Kanonmuseet“ muziejumi ir visuomenei buvo atidarytas 1993 m.

Kassematen (norvg. k.) Nesu tikra, kaip tiksliai išversti į lietuvių kalbą, tačiau jo viduje turėjo stovėti dar viena patranka.
Vaizdas nuo Kassematen stogo. Nuotrauka daryta iki patrankos renovacijos: 2019 m. vasarą patranka buvo nudažyta kamufliažo spalvomis, kurias ji turėjo 1943 m. Iki tol buvo pilkos spalvos, kaip šioje nuotraukoje.
Atsinaujinusi patranka ir forto apylinkės. Nuotrauka pasiskolinta iš visitnorway.no, autorius

Steinar Furu

Visai šalia Kristiansand centro įsikūręs taip vadinamas open – air muziejus – „Kristiansand museum”, įkūrtas 1903 metais ir anuomet vadinosi „Kristianssands Folkemusæum” (Kristiansand liaudies muziejus). Jame yra apie 40 skirtingų, senųjų Agder regiono namų ir namelių kolekcija. Atvira muziejaus erdvė susikirstyta į 3 zonas, atsižvelgiant į geografinę kilmę ir/ar paskirtį.

Seniausias muziejaus pastatas 1580-jų metų palėpė.

Kristiansand museum

Jeigu tik yra daugiau laisvo laiko – būtina apsilankyti turbūt lankomiausioje Kristiansand vietoje, zoologijos sodeDyreparken . Čia galima pamatyti ne tik 127 skirtingų rūšių gyvūnų, bet ir pasidžiaugti vandens pramogomis, įvairiais atrakcionais, traukinukais, specialiai vaikams rengiamomis programomis ir vaidinimais, visur sutinkamais linksmais personažais, piratų laivais ir taip toliau. Dyreparken’e galva susisuka ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Ne retai vienos dienos viskam apžiūrėti per maža, tad jei pritrūksta laiko – galima apsistoti pasirinktame Dyreparken viešbutyje. Trumpas filmukas apie tai, ko tikėtis šiame turbo zoologijos parke štai čia.

Svarbu: kadangi didžioji šalies dalis atostogauja liepos mėnesį, šiuo laikotarpiu nusipirkti bilietą į parką yra beveik neįmanoma, tad tuo pasirūpinti reikėtų gerokai, gerokai iš anksto.

Dyreparken žemėlapis

Na ir žinoma, – kaipgi Kristiansand be savo pupuliariojo prekybos miestelio – Sørlandsparken. Čia įsikūrę ne tik greito (ir, žinoma, lėtesnio) maisto restoranai, kavinės, maisto prekių parduotuvės, kirpyklos – grožio salonai, vaistinės, knygynai, drabužių, avalynės, aksesuarų, namų apyvokos, butinės technikos, elektronikos, sodo-daržo reikmenų, gyvūnų prekių, audinių-medžiagų bei įvairiausių pomėgių, žaislų parduotuvės, bet ir automobilių servisai bei salonai, įvairios kontoros, klinikos ir taip toliau…

Iliustracija iš www.sorlandsparken.no
#sørlandsparken



Maža dovana nuo manęs!



Jei lankysitės Kristiansand, kviečiu pasinaudoti mano sudarytu žemėlapiu. Jame sužymėjau pagrindines lankytinas vietas aplink Kvadraturen – taip, dėl savo formos, vadinamas Kristiansand centriukas. Nepažymėjau keletos muziejų ar nuo centro nutolusių objektų, todėl turistaujant realiai galimos (ir netgi rekomenduojamos) įvairios maršrutų rotacijos.

Ir, žinoma, jei viešint šiame pietų Norvegijos uostamiestyje, iškils klausimų – visada galite drąsiai kreiptis į mane. 🤗 ☀️

Aktyvi žemėlapio nuoroda štai čia: Kristiansand: places to visit. Map

Apie kitus lankytinus objektus (muziejus, paplūdimius, pasivaikščiojimų (tur) takus, poilsio/nakvynės vietas bei tolėliau nuo Kristiansand’o nutolusius įdomesnius objektus), rasite kituose mano įrašuose. 📬





Su šilčiausiais linkėjimais,

Solveiga

You might also like

1 Comment

Rašyti komentarą

Discover more from SAULĖS KELIAS

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading